dijous, 28 de novembre del 2013

11. L'ESCOLA VORAMAR

Avui m’agradarà parlar-vos d’una entitat de Poblenou que m’és molt propera, l’Escola Voramar i per extensió us faré conèixer breument la Fundació Voramar, la seva entitat titular.

1. Any 1966. Així era Voramar
A meitat dels anys 60 un grup de pares, davant de l’oferta al barri, volen una escola diferent per als seus fills, i decideixen buscar la manera d’aconseguir-ho. Com podeu entendre les dificultats en aquella època van ser moltes, però poc a poc van salvar-les totes. Així l’any 1966, el mes d’octubre en concret,  obre les portes el que en aquell moment s’anomena "Centro de Estudios Voramar". Noranta alumnes, tot nens, són els que comencen els seus estudis a Voramar.

Abans de continuar, una anècdota. L’any 66 calia publicitar l’escola, ja que nomes unes poques famílies sabien del projecte. Van fer un fulletó convocant a reunions explicatives, que entre altres coses deia -Un grupo de padres quieren abrir un escuela en Publo Nuevo...-, i quina va ser la sorpresa que més d’un va preguntar si los padres eran jesuitas, salesianos o què?

2. Un aula de Primària, l'any 1975
L’Escola s’ubicà en uns edificis, els mateixos que avui però molt canviats, al carrer Ramon Turró, 130. Aquests edificis estan annexos a la Parròquia de Sant Francesc d’Asis, però en cap moment va ser una escola parroquial, sempre va ser independent de l’església. El seu ideari és d’escola catalana, cristiana i innovadora pedagògicament parlant, i des d’un començament és manifesta com una escola on hi cap tothom. A començament dels anys 70 passa a ser una escola mixta.

L’escola va anar creixent, tant en nombre d’alumnes com en metres quadrats d’edifici. Hi ha diverses ampliacions, dutes a terme en diferents fases, com podeu veure en les fotografies. Jo vaig arribar-hi l’any 1987, com a pare d’alumne, que buscava per la Mireia una escola catalana i moderna, i ho vaig trobar a Voramar. Em vaig integrar tot d’una  a l’APA (en aquella època sembla que no hi havia mares i encara no era AMPA), i uns anys després em van proposar entrar al Patronat de la Fundació, i allà continuo.
3. L'Escola Voramar, avui
Voramar és avui una escola, en règim de Concert Econòmic de la Generalitat de Catalunya, dirigida per la Fundació Voramar, entitat sense ànim de lucre. Compta amb dues línies d’ensenyament, des de Parvulari i fins a Educació Secundaria Obligatòria, com a escola concertada, i amb quasi 700 alumnes i 50 professors. I així seguirem, sempre que el ministre Wert ho permeti.

Som ben a prop de complir cinquanta anys, i ara encetem un projecte il·lusionant. En no poder créixer en l’edifici actual, el proper any iniciem la construcció d’un nou edifici a l’altra costat de l’església, el que avui és la rectoria. 

Voramar per arribar aquí no ha tingut fàcil, i el repte que encetarem és molt important, però seria trair a aquells fundadors i les seves idees, si ara tiréssim la tovallola. 

                                                          Joaquim Surribas (novembre, 2013)


Per saber-ne més de l'Escola Voramar cliqueu aquí.

Fotografies 1 i 2, del fons documental de Voramar
Fotografia 3, d'en Joaquim Surribas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada