dimarts, 19 de novembre del 2013

9. EL LLORO DEL 36

1. El tramvia 36, al començament del 
recorregut, a Poblenou.
Som a Poblenou, entre finals dels 50 i començament dels 60, al carrer Taulat, en front de “La Licorera”, una botiga de venda de vins i licors que encara existeix, hi tenia el seu començament i final el tramvia 36, que feia el recorregut entre aquest punt i el Pla de Palau, tot passant per l'Avinguda Icaria, de la que ja us en he parlat. 

2. Bodega La Licorera,
al carrer Taulat, Poblenou.
Va succeir que, als amos de “La Licorera” els van regalar un lloro, d’aquells que xerraven imitant els sons que sentien. El lloro dins de la seva gàbia era sempre a la porta de la botiga, així escoltava els sorolls, crits i veus habituals del carrer, en especial els del tramvia que s’aturava molts cops al dia al seu davant. Com que tenia bona oïda, va aprendre a la perfecció el xiulet que feia el cap de línia per donar sortida al tramvia a la seva hora. Així, quan li venia de gust, ell feia el xiulet i el conductor posava en marxa el vehicle, amb el conseqüent ensurt del vigilant, que tenia que sortir corrents a aturar-lo.

També feia altres gràcies, als clients i clientes de l'establiment, que a cops no eren ben rebudes, ja que alguna vegada, -els amos van negar sempre haver-li ensenyat-, els deia a les dones, sempre en castellà, frases com: “Borracha, ¿Sabe tu marido que estás aqui?” o alguna altra finesa per l’estil, o xiulava a tothom que portes gorra. 

3. Bust del Lloro del 36.
L’any 62, degut a les queixes dels empleats de la Companyia de Tramvies, ja no el van treure més a prendre el sol a la porta, i va quedar tancat a la botiga, on continuava amb la seva xerrameca. Morí l’any 1992, però continua present al costat del taulell, dissecat dins la seva gàbia.

4. El Gegantó de cos sencer.
La Colla de Gegants del Poblenou, l’any 96, ret homenatge a aquest,  diguem,  peculiar personatge del barri, i crea un gegantó amb l’efigie del lloro amb gorra de tramviaire i l'escut de Sant Martí al pit, que bateja amb el nom de "El Lloro del 36". Es una de les figures, junt amb el Bernat i La Maria, que surt sempre allà on participa la colla. Les seves mides i pes,  permeten que siguin les dones i els adolescents, els portadors. Cada Festa Major, el cercavila passa pel carrer Taulat i el gegantó fa un ball davant “La Licorera”, que correspon, convidant a tots els assistents a un refrigeri.

Ja us asseguro jo, que aquesta història és ben certa, en cap cas és una llegenda urbana, això o és que les meves orelles em van enganyar fa quasi cinquanta anys.


         Joaquim Surribas (novembre, 2013)

Totes les fotografies són tretes d'Internet.

Per a més informació clica: El Lloro del 36


2 comentaris: