dimarts, 12 de novembre del 2013

7. CAN CULLERES

1. Vista aerea de metales y Plateria Ribera, SA,
any 1950, que fins al seu tancament no va
variar gaire.
Una de les empreses més representatives del Poblenou, potser per la quantitat de veïns que hi treballaven i per la seva situació dins del barri, era “Metales i Plateria Ribera, SA”, amb el nom popular de Can Ribera, o el encara més descriptiu de Can Culleres, ja que una part del que fabricaven eren jocs de coberts, amb la marca Gallo. Situada a la Rambla del Poblenou i ocupant dues illes de cases , dels carrers Llacuna i Luchana, avui Roc Boronat, entre els de Pujades i Pallars. 

L’empresa és dedicava a la producció de peces de metall, fetes amb motllo a traves de la fundició, o bé estampades i també mecanitzades, amb diferents acabats. Treballaven tota mena de metalls, inclosa la plata, tal i com el seu nom indica. L’empresa es fundà l’any 1912, i va tancar l’any 1985 per una suspensió de pagaments, de la que no en va poder sortir. 

Algú, i no recordo qui, em va comentar que en bona part, el seu tancament va ser provocat per la pèrdua d’un material valuós, els van desaparèixer molts quilos de xapes per estampar monedes de 25 pessetes, una comanda del Banc d’Espanya. La desaparició d’aquest material va ser per la sostracció que feien els mateixos empleats i que utilitzaven a les màquines escurabutxaques, totes les dels bars del barri n’eren plenes d’aquestes xapes sense valor monetari.
2. Treballadors de Can Culleres, dels anys 1920

Tenia molts empleats, la majoria eren poblenovins, qui no tenia un familiar que hi treballava, hi tenia un amic o un veí, era una de les empreses preferides en arribar a l’edat de buscar feina. Els treballadors estaven contents, tenien avantatges socials, els seus fills anaven de colònies a càrrec de l'empresa i inclòs sobre els anys 60, els va construir habitatges socials de compra, un edifici de pisos a la Rambla del Poblenou més propera a mar i altres al carrer Pallars, entre Espronceda i Lope de Vega.

Una imatge que tinc guardada a la memòria era dels dies abans de Nadal, als treballadors de Can Culleres, com a lot de Nadal, els donaven galls d'indi vius i amb totes les plomes, era un espectacle veure-l's sortir de la feina, alguns d’ells, amb l'au lligada del coll amb una corda, per dur-lo caminant com qui du un gos.

Dels terrenys de la fabrica avui n’hi una part que són blocs d’habitatges i la resta encara esta quasi tota per urbanitzar. Suposo que estan a l’espera de que la crisis passi de llarg i és pugui tornar a especular amb els habitatges.

                                 Joaquim Surribas (novembre, 2013)

Fotografies: Internet


2 comentaris:

  1. Podemos ver el material que se fabricó en el siguiente video . Una cuberteria Inox marca Gallo de 1970 . En su caja de madera pintada a mano.

    https://youtu.be/M10Sm-SxwuI

    ResponElimina
  2. siempre he oido hablar tanto a mis abuelos de esta fábrica que la tengo como un referente . Por cadualidades de la vida mi suegro tenia una tienda de utensilios para el hogar en su tienda de Crevillente ( comunidad valenciana ) y pude distinguir entre los restos de su negocio una cuberteria nueva a estrenar en su caja de madera. Color verde con flores pintadas a mano y su logotipo del gallo. Ahora de mi posesion . Lo guardo como un tesoro para quien quiera verlo

    ResponElimina