dijous, 31 d’octubre del 2013

5. LES MEVES FOTOGRAFIES DE L'EXPOSICIÓ "V(B)ELL NOU POBLENOU"

Se que aquest és un Blog de Literatura Catalana, però la temptació ha estat gran i no m'he pogut resistir, prego que perdoneu la meva gosadia. 

El passat mes de setembre, i amb motiu de la Festa Major de Poblenou, uns quants companys amb els que formem el Fotoclub, varem decidir fer una exposició col·lectiva, anomenada "V(B)ell Nou Poblenou" el mateix nom que he posat al blog. Hi havia unes quaranta fotografies totes fetes al barri.
1. Una antiga farinera,
avui el Centre Cívic
de la Vila Olímpica. 

L'objectiu era buscar el contrast entre el Vell, Bell i Nou Poblenou, i el millor va ser els diferents estils empleats. Les que us ensenyo a continuació són les que vaig presentar jo, i si sembla que no compleixen estrictament amb el nom de l'exposició, s'hi acosten molt.
  
La fotografia 1, es feta al Carrer Taulat, just davant del Cementiri de Poblenou, i vaig voler contrastar els peus d'un edifici modern fets de formigó, i amb un edifici industrial, una antiga farinera, una arquitectura tant habitual no fa tants anys. 


2. Edifici de l'Escola Voramar a l'actualitat
L'edifici de l'Escola Voramar, la fotografia 2, no sempre s'ha vist així, amb una façana tant acolorida. Això ha esta el resultat de més de 40 anys d'obres d'ampliació i millora. La fotografia esta pensada per decorar les agendes dels alumnes de l'escola, però alhora és una imatge molt demostrativa del Vell Nou Poblenou. Situat a la cruïlla dels carrers Badajoz i Ramon Turró, en un edifici annex a la Parròquia de Sant Francesc d'Assís. 

La platja de la Marbella, abans l'antic i més gran abocador de Barcelona, va recuperar-se gràcies a les olimpíades, com a espai de lleure, i agafar així l'actual protagonisme a la ciutat. Parlo de la fotografia 3. 

3. La Platja de la Marbella, en un dia plujós.

Era la platja de la meva infantesa. Per anar-hi s'havia de creuar les vies de tren pel pas a nivell. El primer que trobaves, sobre la sorra, eren les runes dels primers edificis del Club Natació Poble Nou, que podien estar inundats o no en funció de l'alçada del nivell del mar. Era una platja bruta i contaminada, però als dotze anys no teníem gaires miraments. 

La fotografia és feta a l'alçada de la Rambla del Poblenou.
4. Vista de les antigues cotxeres
d'autobusos, des de la porta de Can Framis.

Al costat, la fotografia 4, és feta a la zona del barri afectada pel 22@, allà on edificis industrials han estat enderrocats o rehabilitats per acollir empreses de les que en diuen "netes". Aquesta part de Poblenou esta situada entre les Glories i el carrer Pere IV. Sempre havia estat on els poblenovins anaven a treballar i rarament era una zona on passejar-hi. Avui és un plaer gaudir de les noves edificacions, a cada una més vistosa, on algunes d'elles han conservat elements dels antics edificis. Entretingut passejar-hi tot acostant-nos a la Torre AGBAR.

El punt de vista és des de la porta del Museu Can Framis, construït als terrenys d'una vella fàbrica del mateix nom, que pertany a la Fundació Vila-Casas. Al fons hi ha l'edifici de les antigues cotxeres d'autobusos, avui ja enderrocat.

Potser he estat un xic pesat però volia ensenyar-vos aquestes quatre fotografies, un petit reflex del V(B)ell Nou Poblenou. Hauríeu gaudit molt de la resta de l'exposició, hi havia veritables obres mestres que ens ensenyaven Poblenou, però vist amb uns ulls ben especials.

                                            Joaquim Surribas (octubre, 2013)

Fotografies: Joaquim Surribas

2 comentaris:

  1. Es veu que coneixes molt bé el teu barri i que l'estimes. A Can Framis hi vaig anar un dia que plovia, fa un parell d'anys. Està molt bé.

    ResponElimina