divendres, 25 d’octubre del 2013

2. EL MERCAT AMAGAT



Porta principal
Mercat de la Unió
M'agradaria documentar aquest escrit amb fotografies de tot l'edifici del Mercat de la Unió, a Poblenou, però ha estat del tot impossible, com veieu són parcials, ja que avui i sempre ha estat el "mercat amagat" 

Construït l'any 1889, seguint les maneres de finals del segle XIX, esta fet amb estructura de ferro i obra vista, vidrieres per donar llum a l'interior i actualment quatre portes, que n'havia tingut sis. No té una gran superfície, però sempre ha estat suficient pel servei del barri. A cada banda de la porta principal hi ha una font d'aigua potable, tan útil anys enrere i avui més ornamental que altra cosa. En els seus inicis servia de mercat d'intercanvi de bestiar a l'hora que hi havia taules de venda, avui quasi 125 anys després, només n'existeixen 22 d'aquestes ultimes, i amb motiu de la darrera remodelació, inclou una mitjana superfície de Mercadona.


Façana del Mercat de la Unió
Però jo vull parlar-vos de l'exterior, de l'entorn. La seva situació dins del barri tradicional, ben entès en els seus límits, és molt cèntrica, ben a prop de la nostre Rambla, entre els carrers Amistat i Joncar (referència a les antigues maresmes), allà, envoltat de cases de pisos, més o menys altes, alça la seva bonica estructura que, sense ser Sant Antoni o La Boqueria, té el seu encant.

Si no ets al costat és invisible, pots passar-hi a menys de 100 metres sense captar la seva presència, això el fa més nostre, si pot ser. Encara és el termòmetre del barri en el seu dia a dia feiner, ple de vida, font de rumors i notícies, molts poblenovins hi compren cada dia. Encara conserva, tot i que amb el pas dels anys ha minvat, botigues, en els baixos de les cases, que complementaven l'oferta comercial.

La idea d'aquest escrit me la va regalar una veïna, nouvinguda al barri, que em va preguntar on podia anar a comprar menjar. Estàvem a la rodona del Casino, a menys de 300 metres del mercat, d'aquest "mercat amagat"

Si un dia veniu al Poblenou, recordeu de donar-hi un cop d'ull, però heu de venir, si us és possible, en un dia feiner, veureu la vida del barri, i potser em trobareu, pels voltants del mercat, petant la xerrada amb amics.
                                                                      
                                                  Joaquim Surribas (octubre, 2013)

Fotografies: Joaquim Surribas








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada