dimecres, 23 d’octubre del 2013

1. V(B)ELL NOU POBLENOU, PER QUÈ AQUEST NOM?



Can Saladrigues,
avui Biblioteca Manuel Arranz



Normalment un no ha de justificar el nom que posa a les coses, però sovint sempre hi ha qui ho pregunta, i per una vegada em vull anticipar. Podem anomenar les coses per comoditat, perquè ens agrada, perquè és original, senzill o curt, i una altra raó és que reflecteix una realitat. És aquest el cas i així vull explicar-ho.


Poblenou és un barri nascut amb la revolució industrial, terrenys plans adequats per la instal·lació d’empreses, especialment les del “ram de l’aigua”, a les maresmes i rieres del litoral nord de Barcelona. Els treballadors necessaris per les empreses calia que tinguessin casa, i el més a prop possible. Així neix el Barri del Poblenou, un barri vell, que amb la lògica de llavors, el bategen com a Poble Nou. 

Carrer Llull - Rambla del Poblenou

El Pla Cerdà li dona unes característiques diferents a la resta de barris vells de Barcelona, uns carrers amples típics de l'eixample. Però és després de l'any 92, quan realment Barcelona descobreix el Poblenou, un barri amb platges i molts terrenys per construir, ben consolidat que compta amb tots els serveis. És quan neix el Nou Poblenou.

I cada dia que passa és més nou, però vol mantenir allò que ha estat seu de sempre. Molts dels edificis nous, moderns i vistosos, mantenen les façanes d’allà on van treballar els nostres pares, i això és una excel·lent solució. És així com avui tenim un V(B)ell Nou Poblenou. 

                                                   Joaquim Surribas (octubre, 2013)

Fotografies: Joaquim Surribas




                                                                    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada