dimarts, 29 d’octubre del 2013

3. NO HI HA CINEMES A POBLENOU




Fa molts anys que no queda cap cinema a Poblenou, tot i que algú dirà que no és veritat, ja que a Diagonal Mar hi un multi-sales molt gran i en plena Vila Olímpica n'hi ha un altra. Però a Poblenou no en queda cap i n'havíem tingut cinc, tots ells eren de reestrena, i amb sessió doble.

Tenien uns noms força normals, però els coneixíem pels seus mals noms i tots ens enteníem.

Per la utilització que jo en vaig fer, us els voldria descriure:
 

Façana del Cinema Ideal
El Cinema California, el "Cali", on només feien pel·lícules aptes. Aquí va ser la meva estrena cinematogràfica, amb tres anys recent fets, un "western" de l'època, "El honor del Capitan Lex", amb Gary Cooper, i una altra que més val no recordar. M’expliquen que em vaig passar tota la projecció d’aquesta segona reclamant, en veu força alta, que sortissin "tatanos". Va ser el meu cinema d'infantesa, on amb la complicitat de l'acomodador, els pares m'hi deixaven per anar a veure a un altra cinema les pel·lícules no aptes.

El Cinema Ideal, el "Rellisquin" o el "Rellis", antiga pista de patinatge d'aquí li venia el sobrenom, era una de les sales més grans de Barcelona. Jo hi passava pel davant per anar a escola. Recordo que amb la projecció d'"Ama Rosa", una pel·lícula basada en una novel·la radiofònica de l'època, hi vaig veure cua per entrar-hi, per primera vegada, era molt llarga, plena de d'àvies i no tan avies, que en molts casos tenien la companyia de fills o nets. Avui són uns estudis de cinema i televisió.

La Barraca dels anys 50, al carrer Pere IV
El Cinema Triunfo, el cinema de la Carme i meu, anomenat la "Barraca". Va ser un local molt atrotinat, si plovia et podies 
mullar segons on seies, ja enteneu el mal nom, oi? Quan el van remodelar era una sala força còmoda, però . Quantes tardes passades amb el berenar o les xocolatines!

Els altres dos, el Cataluña, que feia la mateixa programació que el Triunfo, però amb l'ordre altern, un home en bicicleta portava les pel·lícules de l'un a l'altre. I l'Alianza, en els antics locals del Casino l'Aliança del Poblenou, on avui hi ha un edifici nou amb una oficina de "la Caixa"


Avui sembla que aquests cinemes no són necessaris, però a mi m'agradava sortir de casa per veure dues pel·lícules seguides en una gran pantalla.

                                             Joaquim Surribas (octubre, 2013)

Fotografies: Internet



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada