dimarts, 21 de gener del 2014

16. EN BERNAT I LA MARIA

1. En Bernat esperant
 la cercavila.
 En articles anteriors us he parlat del Lloro del 36 i del bestiari de foc, l'Estarrufat, la Víbria, el Fenix i 'Estarrufadet, però, i per cap motiu evident, sempre havia deixat de parlar-vos dels Gegants de Poblenou, en Bernat i la Maria i avui vull esmenar-ho.
2. En Jordi i en Fredy, portadors
veterans de gegants i uns bons  amics.

Els Gegants de Poblenou, són a punt de complir 61 anys, en concret aquest proper mes de maig, és tracta de dues figures de gegant clàssics, una masculina i l'altra femenina, abillats coma reis i sense cap tret que els diferencií d'altres figures de la mateixa època. Tenen una mida de 3,5 metres d'alçada i pesen uns 45 kilograms cada una d'elles.
3. Cercavila de Festa Major.

S'estrenaren en la processó de Corpus de l'any 1953, i continuaren sortint-hi cada any, fins que l'església va decidir no fer-la, a final de la dècada dels seixanta.
4. La parella i el Lloro.

Potser és ara quan cal dir que, les tres parròquies cèntriques del barri van comprar les dues figures ja fetes, sense cap disseny especial, l'any 1953. No teníem nom i no hi havia més portadors que uns voluntaris que ho feien un cop a l'any, res estable tot plegat.

L'any 1980, un grup de joves vinculats al "movi", l'esplai de Santa Maria del Taulat, van decidir restaurar i tornar a donar vida a les figures, que desmuntades jeien al quarto dels mals endreços. I així per la Festa Major, el mes de setembre, encapçalaren la cercavila, en aquell moment neix la Colla de Gegants de Poblenou. A partir d'aquell moment sempre han participat en tots els actes que és fan al barri, i per la Festa Major tenen la tradició de ballar dins de Santa Maria, després de la missa major.


5. Per entrar a missa de Festa Major.
Però, abans us he dit que no tenien nom, tot i que, com a títol, parlo d'en Bernat i la Maria. 

L'any 1982 la colla vol batejar les dues figures que fins aquell moment ningú no sabia com anomenar-les, i així es decideix posar-los-hi el nom del sant de dues de les tres parròquies. Bernat per Sant Bernat Calvó, i Maria per Santa Maria del Taulat.

Per dir-ho d'alguna manera hem crescut junts, quasi tenim la mateixa edat, els he vist molt i els he retratat força vegades. De ben segur que els trobaríem a faltar, en qualsevol acte del barri, tant festiu com polític, palplantats a la Rodona del Casino, esperant el cercavila. Segur que no seria el mateix.


                                                     


                                                                               Joaquim Surribas (Gener 2014)


Les fotografies 1, 2, 3 i 4, l'autor és en Joaquim Surribas, l'autora de la numero 5 és na Conxita Garcia.


1 comentari:

  1. Es bonic conservar els costums i les tradicions; i que el poble hi participi.

    ResponElimina