dilluns, 16 de desembre del 2013

13. EL BESTIAR DE POBLENOU

Vull parlar-vos de la Colla del Drac, que no fa gaire ha complert 25 anys, i que tantes vegades m'han fet gaudir en un correfoc.

La Colla del Drac és fundà en aquella època, on calia fer coses als barris que aglutinessin la gent jove i més gran. Va ser la revifalla del moviment associatiu, lluny de les entitats multi-activitat. Era quan van reviure o es van crear colles de tota mena: Trabucaires, Ball de Gitanes, Colles de  Dracs o de Diables, i també la renovació de les Colles de Gegants als barris. Calia fer país i una bona manera fou començar per l'àmbit tradicional, tot i que Diables i Dracs no és que fossin molt nostrats, lluny d'algunes poblacions on han estat tradició de sempre, Berga o Vilanova i la Geltrú. 

1. L'Estarrufat traient foc pels queixals.
La Colla del Drac, entra de ple en la tradició, molt mediterrània, del foc i la pólvora, i la seva primera figura va ser l'Estarrufat, nascut l'any 1985, un drac ben vistós construït amb fibra de vidre per aguantar perfectament el foc, que li brolla per quatre punts. 

Us vull explicar una anècdota. La construcció de l'Estarrufat va fer-se en un magatzem propietat d'un membre de la colla, en acabar-lo i voler-lo treure al carrer, això em recorda alguna ciutat, no passava per la porta malgrat desmuntar-la, així que va ser necessari fer-lo a trossos, d'aquesta manera naixia la primera bestia desmuntable de tota la fauna catalana. Avui ja s'ha recompost del tot i és una sola peça.

2. La Víbria en plena acció.
La Víbria, bestia històrica, fou la primera de Catalunya en ser recuperada, neix l'any 1992, és construeix amb materials més moderns que l'Estarrufat i treu foc pels quatre costats i amb gran efecte. 

Presenta un pitram força generós, i per això o per la seva cara simpàtica, és la figura estimada de la canalla, tant és així, que la Víbria cada mes de maig recull els xumets dels infants que han decidit deixar de xumar i els guarda perquè no hi tornin. Aquesta tradició la va iniciar el fill d'uns membres de la Colla i amics personals, que avui té 25 anys. 

3. Totes les besties alhora al final del Correfoc
L'any 1997, la Colla del Drac, té una nova figura o en aquest cas figureta, és tracta de l'Estarrufadet, construït per la colla infantil. Van ser moltes tardes de treballar plegats fins que va sortir per primer cop l'any 1997. Com les anteriors és una figura de foc, però més pensada per la canalla, que en són els  
portadors.

4. El Fenix, sembla mes dolç.
La darrera incorporació al bestiari ha estat el Fenix, una bestia més de lluïment que no de foc, tot i que també en treu quan convé. El seu protagonisme esta lligat als solsticis, especialment al d'hivern, on reneix de les seves cendres, en una festa diferent i especial.

L'estendard de la Colla és un petit drac amb les ales obertes i sense peus, recolzat al cim d'un pal.

M'agrada veure i sentir els petards, també m'agrada l'olor a pólvora i el que més, posar-me sota els paraigües d'espurnes, i tenir la sensació de ser en mig d'un món fantàstic, més que foc i fum, que no sé explicar-vos.

                                           Joaquim Surribas (desembre 2013)





Vull dir-vos que podria passar que alguna cosa no sigui com jo l'he explicat, el que expresso però és la meva percepció, en cap cas una lliçó d'història. Si algun llegidor vol fer-me algun aclariment o rectificació, no tingueu vergonya.

Les fotografies són fetes d'en Joaquim Surribas, en diferents moments. 

                                               
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada