dimarts, 12 d’agost del 2014

34. BERNAT, BERNAT, PIQUET EL CAP.

1. Bernat Pescaire, esperant 
per captar
una presa i menjar.
Ja sabeu com m'agrada parlar-vos d'ocells i ensenyar-vos fotografies fetes meves. No és per presumir, només és mostrar-vos una mica de mi, del que m'agrada i on hi passo forces hores.

2. Abillant-se el plomatge, un dia de tardor.
Així avui us vull tornar a parlar d'ocells, però només d'una espècie molt comú al nostre país, el seu nom científic ès "Ardea Cinerea", però a casa nostre és conegut com Bernat Pescaire, la Garza real de l'estat vei. És un ocell força gran, de bec a cua fa aproximadament un metre i l'envergadura és de mes de 1,50 metres. 



3. Portant una branca per fer el niu.

Cria a boscos al costat de mar
o de llacunes, tot i que actualment esta criant amb molt d'èxit als plataners del Zoològic de Barcelona, així no és estrany trobar-los a les platges en època d'hivern (ja que a l'estiu no hi caven), o a la desembocadura del riu Besós, al Llobregat també hi cria, o veure'ls volar pel cel de Barcelona. Els nius els fa en arbres i sovint amb altres Bernats, ja que viu quasi sempre en colònies on també hi dorm, però a cops se'ls veu en solitari.



4. Movent-se per l'aigua, quan no descansa o vola és el
seu medi natural.

Mengen animals d'aigua, peixos i amfibis, sempre amb la mateixa tècnica: estan ben quiets dins o ben a prop de l'aigua i esperen pacientment la presa, la que capturen amb el bec d'un fort cop de coll. El peix o granota que tenen agafat l'encaren cap a la gola i l'empassen sencer.


5. En el dormidor, al caure la tarda, se suposa
que ja esta tip.
Els colors del seu plomatge són una gama de grisos, barrejats amb negre i blanc, en aquest sentit és molt fàcil d'identificar tan si esta aturat a terra com si està volant. En vol sovint du el coll arronsat, característica que comparteix amb altres ardeids. En el cap hi predomina el color blanc, llevat de dues celles negres i un bec de color groc. 


6. Un bon exemplar, posat sobre una branca ben prima.

7. Un Bernat pescaire en vol.
8. Un altre agafat en ple vol, s'observa
perfectament el coll arronsat.
La família dels Ardeids és força nombrosa, d'entrada tenim tota la gama de Martinets: el blanc, el ros, el menut y el de nit, entre altres. L'amagadis Bitó. l'Esplugabous, arribat no fa gaire de l'Àfrica o el gegant Agró, ben blanc tot ell. El germà del Bernat una mica més petit de mida: l'Agró roig. Les Cigonyes les blanques i les negres. Del sud arriben els Capons i els Ibis. L'espectacular Flamenc, que aquí només tenim el rosa. Per acabar la relació tenim el Becplaner, inconfusible de prop en veure-li el bec en forma d'espàtula.

Com podeu veure tindré feina a fer fotografies. Les més difícils fins avui han estat les del Martinet menut i les del Bitó (que ja us ensenyaré en un altre moment), especies de les que només en tinc una imatge captada, així que doneu-me temps.


Les fotografies que us presento han estat fetes en diferents indrets i èpoques de l'any, una d'elles és veu que esta fent el niu, així que us puc dir que era primavera i el lloc La Camargue, a la Provence. D'altres són fetes als Aiguamolls de l'Empordà, al Delta del Llobregat o a les Marismas del Odiel a Huelva.
9. Un exemplar captat al caure la tarda a les Marismas del Odiel.

Fins aquí el que han donat de si l'article i les fotografies. Només m'he proposat fer un xic de divulgació dels ocells de casa nostre, que cal preservar com tot el que és nostre. No seria bo deixar perdre la riquesa natural que gaudim.

                                                            Joaquim Surribas (agost 2014)

Les fotografies formen part de la meva col·lecció de Bernat pescaire, amb més de 100 imatges.











2 comentaris:

  1. Molt interessant, gràcies por compartir.

    Araceli

    ResponElimina
  2. Hola! sóc en Guiu Carrera un nen de 7 anys de Vic que estic fent una treball sobre el bernat pescaire perquè m'agrada molt aquest ocell. M'agradaria poder contactar amb tu per fer-te preguntes que no trobo. Moltes gràcies!
    mail: eparared@xtec.cat

    ResponElimina